Energoprojekty týkajúce sa SR zaradila EK na zoznam spoločného záujmu

17.10.2013 Banská Štiavnica

Vyhne 17. októbra (TASR) - Diverzifikačné projekty ropovodov Adria a Družba, dôležité aj pre budúcnosť energetiky na Slovensku, boli zaradené na zoznam projektov spoločného záujmu Európskej komisie (EK), ktorý bol schválený na rokovaní tento týždeň. Tieto projekty sú úniou všeobecne preferované, vrátane finančnej podpory.

Ako uviedol na dnešnom Energofóre 2013 vo Vyhniach hlavný štátny radca Ministerstva hospodárstva SR Štefan Miklós, zoznam obsahuje 248 kľúčových projektov Európskje únie.

Na zoznam boli zaradené aj diverzifikačné plynárenské projekty a to slovensko-maďarské plynovodné prepojenie, ktoré je aktuálne pred dokončením a tiež slovensko-poľský plynovod, ktorý je v štádiu vyhodnocovania štúdie uskutočniteľnosti.

Miklós informoval aj o pripravovanom návrhu energetickej politiky SR do roku 2035, s výhľadom do roku 2050, ktorý je v súčasnosti v záverečnej fáze pripomienkovania.

Aktuálne bol návrh posudzovaný z hľadiska vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. "Ak všetko dobre pôjde, koncom novembra by mal byť predložený na rokovanie vlády SR," uviedol. Srategickým cieľom návrhu je dosiahnuť konkurencieschopnú nízkouhlíkovú energetiku, zabazpečujúcu bezpečnú spoľahlivosť a efeknívnu dodávku všetkých druhov energii za prijateľnú cenu.

Podľa Miklósa sa pri vypracovaní návrhu vychádzalo z niekoľkých východisk. Predovšetkým je to vysoká závislosť od dovozu primárnych energetických surovín a klesajúci trend spotreby energie.

K prioritám enegretickej bezpečnosti v pripravovanom dokumente patrí napríklad znižovanie závislosti Slovenska na dovoze fosílnych palív, dobudovanie EMO 3,4, príprava a realizácia Nového jadrového zdroja Jaslovské Bohunice.

Medzi priority udržateľného rozvoja patrí zvyšovanie podielu jadra a obnoviteľných zdrojov energií. Podiel bezuhlíkovej výroby pri tom dnes tvorí 74 %, z tepelných elektrární máme zvyšných 26 % energií. Cieľom je ale zachovať výrobu elektriny z domáceho uhlia.

Podľa štatistiky je spotreba ropy u nás dlhodobo vyrovnaná. Scenár ale predpokladá v dlhodobom horizonte rastúci trend spotreby motorových palív.

Na druhej strane spotreba zemného plynu klesá. Kým v roku 2001 bola na úrovni 7,6 miliardy m3, vlani to bolo už len 5,1 miliardy m3. Spotreba by mala v najbližších rokoch ešte klesať. Jednym z dôvodov je napríklad aj zatepľovanie budóv.

Spotreba elektriny od roku 2010 stagnuje. V roku 2012 bola celková spotreba elektriny na Slovensku v objeme 28.786 Gwh. Referenčný scenár ale počíta s každoročným rastom spotreby na úrovni 1,2 %. Do roku 2030 by mala spotreba narásť o 31 %. Podiel obnoviteľných zdrojov energií by mal pri tom stúpnuť až na 20 %.

Ako ale zástupca ministerstva pripomenul, za uplynulých desať rokov poklesla energetická náročnosť nášho hospodárstva až o 45 %.
 

Vyberte región